Dolços amb nom de dona

Aquesta setmana hem celebrat el Dia Internacional de la Dona Treballadora, coincidint amb aquesta efemèride volem parlar-vos de dolços amb nom de dona o relacionats amb elles.

Són dolços humils, saborosos i quotidians que podem trobar als forns i pastisseries de la Segarra, i alguns podem fer-los a casa. 

No hi són tots, n'hi ha més, però valguin aquests com a mostra. 


Galeta Maria

Les galetes Maria van ser creades a Londres el 1874 per Peek Freans, reboster d'una empresa anglesa de galetes, per commemorar el matrimoni entre la gran duquessa Maria Aleksándrovna de Rússia i el  príncep Alfredo I de Sajonia- Coburgo-Gotha, fill de la reina Victòria.



Magdalena

L’any 1755, Stanislas Leszczynski, rei de Polònia i duc de Lorraine, es disposava a oferir un sopar en la residència que posseïa en aquesta regió francesa. Coneixedor del paladar “gourmet” dels seus convidats, va demanar a la seva cuinera que preparés  alguna cosa especial.

Ella els va sorprendre amb uns petits pastissos arrodonits, molt apreciats entre els comensals per la seva esponjositat i finor.

Leszczynski, agraït, va decidir anomenar-los amb el nom de la cuinera: Madelaine


Sara

El pastisser francès Jitrois es va inspirar, per posar nom a aquest pastís, en l’actriu de teatre francesa Sara Bernhardt  (París 1844-1923) a qui admirava moltíssim.

Sara Bernhardt, a més de ser considerada una de les millors actrius de tots els temps, va ser una gran mecenes de la cultura teatral, donant suport sempre el teatre d’avantguarda i els nous actors.



Savina

Són unes pastes seques lligades a  la parròquia de la Mare de Déu del Coll de les Savines, patrona de Cervera.

Tenen l'origen a la pastisseria Colom d’aquesta ciutat. 



Juanita

Tenen l’origen a la pastisseria Sàbat de Sant Cugat, fundada l’any 1951 per Jaume Sàbat Aumasquè.

Aquest pastisser va crear aquest dolç en homenatge a la seva esposa, Joana Grané Recasens, que sempre el va animar i va participar en totes les seves empreses, com per exemple en la fundació de la primera escola professional de pastisseria de l’estat espanyol.

Pets de monja

Els pets de monja són unes galetes típiques de Catalunya.

El nom d'aquestes galetes no té res a veure amb les ventositats: el seu inventor va ser un pastisser italià instal·lat a  Barcelona que les va anomenar petto di monaca, en referència a la seva forma de pit (pit de monja). Però com que la paraula "pit" era considerada massa sensual i irreverent al referir-se a una monja, va derivar en el nom de pets de monja.





Torradetes de Santa Teresa

Les torrades de Santa Teresa en altres llocs se les anomena Rebanadas de Parida. Diuen que quan una dona donava a llum i rebia visites a casa, ningú portava cap regal per al nadó, ja que aquest amb unes hores o dies de vida no podia apreciar els obsequis. I tampoc els necessitava.

En canvi la mare, després de l'esforç que suposava donar a llum necessitava refer-se ràpidament per poder alletar al nadó. Per aquest motiu era costum portar-li menjar. Les torrades de Santa Teresa o Rebanadas de Parida eren un aliment molt complert, ja que són fetes amb pa, ou, llet i sucre.






Comentaris

  1. Crec que es molt afalagador que una cosa dolça porti nom de dona. Per alguna cosa deu ser

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada