III Jornades Gastronòmiques a la Segarra

Nou restaurants de la Segarra participen en les jornades gastronòmiques de la tupina amb diferents propostes de menú i amb activitats complementàries com un taller de tupina, una caminada o un maridatge. 

Les jornades estan organitzades per l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Segarra i comptem amb la col·laboració de l'Àrea de Turisme. 



A la Catalunya rural es realitzava la matança de porc en els mesos freds. Els embotits (llonganissa, xoriç, botifarra...) o les salaons eren una manera de conservar  però amb les peces més apreciades del porc, calia buscar una fórmula de conservació que permetés poder gaudir d'aquestes carns durant tot l'any amb tot el seu sabor. La solució era confitar-les.


Restaurant Torrecombelles 


Confit ve del verb francès confire (conservar), i aquest al seu torn del llatí conficere (fer, produir, preparar). Confitar és un terme genèric que descriu als aliments que han estat preparats per conservar-los.  En aquest han estat cuits amb oli o llard, a foc lent i suau perquè es cuinin i es conservin durant més temps coberts amb el mateix greix en la qual s'ha cuinat. El tupí és un atuell de fang cuit en el qual es confitava i conservava la carn del porc en el seu propi oli i durant diversos mesos. Les tupines generalment s'han elaborat amb el llom, les costelles i la llonganissa o botifarra del porc.


 Restuarant Nard


Actualment també s'elaboren tupines, encara que la conservació se sol realitzar en pots hermètics de vidre. El procediment és senzill, la carn ha d'estar una mica seca (amb una mica de sal s'accelerava l'expulsió d'aigua de la carn) abans de confitar, es fa a foc molt lent fins que estigui al punt i s'amaneix amb el que es desitgi, generalment pebre, després es deixa reposar uns tres o quatre mesos.




Del 21 d’octubre al 20 de novembre, nou restaurants de la Segarra: Torrecombelles (Sanaüja), La Mallola (Sanaüja), L’Antic Forn (Cervera), Cal Guim (Cervera), La Marinada (Cervera), Nard (Guissona), Palouet (Palouet), Cal Solé Xic (Claret) i La Redolta (Florejacs), ens ofereixen diferents menús amb tupina que van de les propostes més clàssiques a les més agosarades. Les opcions són moltes, no deixa de ser una bona carn que accepta tot tipus de guarnicions i acompanyaments. 


Restaurant Palouet



Les Jornades Gastronòmiques de la Segarra també ofereixen activitats complementàries com un taller per aprendre a fer tupina, a càrrec de Xavier Porredon, acompanyat per un tastet elaborat pel restaurant L’Antic Forn de Cervera; una caminada de descoberta del territori al voltant de Palouet de Segarra i dinar al restaurant Palouet i un sopar-maridatge amb vins del Celler Comalats al restaurant La Mallola de Sanaüja.

Comentaris