Iesso, el llegat romà a la Segarra



La profunda empremta que el romans van deixar a Catalunya, es coneix sobretot per les restes de les seves ciutats costaneres, però a l’interior també hi van ser i van deixar un important llegat. La ciutat romana de Iesso n’és el millor exemple. 



Fundada pels volts de l’any 100 aC, la ciutat de Iesso va ocupar una àrea d’entre 5 i 7 hectàrees i va viure el seu millor moment al segle I dC, tot i que la seva existència és documentada fins al segle VI. Els seus habitants vivien principalment de l’agricultura. Amb els cereals, les vinyes i les oliveres com a conreus principals. La ramaderia hi era una activitat complementària. 


La recuperació del patrimoni arqueològic romà de Guissona no hauria estat possible sense la creació, el 1995, del Patronat d’Arqueologia de Guissona, que va comportar un canvi d’orientació del Museu Eduard Camps, des d’aleshores un veritable centre d’interpretació del jaciment de Iesso, i la creació del parc arqueològic de propietat pública que ha donat lloc a l’excavació extensiva més espectacular de les comarques lleidatanes. 



Les primeres excavacions arqueològiques es van realitzar l’any 1933, tot i que ja al segle XVI, els erudits tenien identificada la ciutat de Iesso. La primera intervenció arqueològica, els anys trenta, va ser portada a terme pel Servei d’Investigacions de l’Institut d’Estudis Catalans i dirigida per Josep Colomines. Es va tractar d’una excavació preventiva, arran de la troballa esporàdica de construccions i ceràmiques antigues a la plaça del Vell- Pla de Guissona. 


 



 


L’activitat arqueològica va tornar el 1975.  

El 1983, la Generalitat de Catalunya va portar a terme treballs de prospecció per a la delimitació de la zona nord del jaciment i els resultats d’aquesta intervenció van permetre descobrir restes de la muralla i la porta nord.


Les excavacions van continuar en la dècada dels 80. Va ser llavors, quan el va urbanístic de Guissona va establir una àrea com a zona de reserva de sòl, destinada al futur Parc Arqueològic.  A partir dels anys 1990, estiu rere estiu, s’han succeït les excavacions al Parc.

 
 

 


El 1995 el jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.


Actualment, el parc arqueològic té tres parts diferenciades:
La porta nord i la muralla,
La casa senyorial i
Les termes. 


La porta està situada a l’extrem oest del parc arqueològic i l’espai està conformat pel cementiri, la torre defensiva, la porta i l’àmplia muralla. També podem veure les restes d’un barri de cases situat a l’extrem nord de la ciutat, on destaquen restes d’edificis privats, com una gran casa senyorial, i també restes d’un carrer.


I per últim, les termes, el lloc de trobada i higiene de la ciutat. Són unes termes monumentals que ocupaven tot una illa de cases.
 



Pel que fa al Museu de Guissona, Eduard Camps, la tradició museística a Guissona es remunta a mitjan segle XX, gràcies a l’interès per la història local de l’erudit guissonenc Eduard Camps i Cava. Camps, des del començament del segle XX, es va dedicar a l’estudi del passat de Guissona. El resultat d’aquest interès fou la redacció de “Les notes històriques de Guissona” i la creació d’una important col·lecció d’objectes històrics de la Plana de Guissona, que el 1952 va donar a l’Ajuntament de la vila. Així, es van convertir en la base del primer museu públic de Guissona, als baixos de la casa de la vila.




-  


El 1983, l’exposició es va traslladar a un nou emplaçament: l’antic hospital de la vila, remodelat com a casa de cultura. La capella de l’hospital va ser ocupada pel nou museu. Al llarg dels anys patí diferents remodelacions dels espais expositius a causa de les noves necessitats i del volum de peces trobades a la ciutat romana de Iesso. 

Les noves necessitats i la manca d’espai van dur a la construcció d’un nou museu, més modern, accessible i perfectament representatiu de l’arqueologia a Guissona i de la significació del jaciment romà de la vila. 

 

 


El nou museu, situat als baixos de l’espai Fasina, uneix el patrimoni arqueològic, representat amb el Museu i el Parc Arqueològic, i que de forma visual i actual permet fer un recorregut per la Iesso romana. Al museu trobem els recursos de la Plana de Guissona que van empènyer els romans a venir  a Guissona, els antecedents, els orígens i la situació, la recreació d’una casa romana representativa de la quotidianitat, una necròpolis, un audiovisual i, per acabar, una breu pinzellada de l’evolució Guissona fins a l’actualitat.





El Museu ofereix una àmplia oferta de visites i itineraris guiats per conèixer el patrimoni de Guissona. Les visites en grup s’han de concertar prèviament, tant si són guiades com si no. Totes inclouen entrada lliure al Museu.
 
Visites i tallers didàctics per a escolars, des de P3 fins a batxillerat.


Trobareu tota la informació a: www.museudeguissona.cat
 
MUSEU DE GUISSONA EDUARD CAMPS
PARC ARQUEOLÒGIC DE IESSO
Carrer del Tint, 2 - 25210 Guissona, Catalunya
museu@guissona.cat  - 973 551 414
 
Font: Museu de Guissona Eduard Camps
Imatges: Museu de Guissona Eduard Camps i Viatge per Catalunya





 

Comentaris