Tres receptes de quaresma.

A partir del dimecres de cendra es passa de l’abundància gastronòmica del carnestoltes a l’austeritat marcada per la quaresma. 


La tradició marca que durant un període de quaranta dies no es poden menjar plats a base de carn. Els plats protagonistes són els dolços i els peixos acompanyats de verdures i llegums. Són plats contundents, perquè era costum menjar un sol àpat al dia. Aquest costum ha anat desapareixent, però més enllà de les creences religioses aquestes menges exquisides formen part del nostre patrimoni i de la nostra identitat.

Al llibre La Segarra de boca en boca, trobareu un munt de receptes de quaresma. N’hem triat tres, aquí els teniu. 

Tasteu-los! 

Escudella de congre

Ingredients:

50 g de congre en un tros
50 g d’espinacs frescos
1 patata
1 ceba
150 g de mongeta blanca cuita
4 o 5 cullerades d’arròs
3 l d’aigua
Oli
Sal 

Elaboració:
La nit abans de fer l’escudella, posem en remull el congre.
L’endemà posem l’aigua i el congre a bullir en una olla. Mentre esperem que bulli, sofregim la ceba. Quan agafi color, l’aboquem a l’olla amb la patata tallada a dauets, els espinacs nets i tallats a trossos petits i la meitat de les mongetes. Salem i ho deixem coure aproximadament quaranta-cinc minuts. Passat aquest temps hi tirem l’arròs i les mongetes que hem reservat i ho deixem bullir duran deu o dotze minuts més.

Recepta de: Rose Cisteró, Pomar

Cassola de Quaresma

Ingredients:
Bacallà (1 tall per persona)

Patata (1 per persona)
Ous (1/2 ou dur per cap) 1 per la truita
Farina
Prunes seques
Panses
Tomàquet
Alls
Julivert
Aigua
Llet
Oli
Sal

Elaboració:
Dessalem el bacallà com de costum, l’eixuguem amb un drap i l’enfarinem.
En una cassola de terra amb oli ben calent, fregim el bacallà. Després el traiem i el reservem.
En l’oli de fregir el bacallà sofregim el tomàquet, els alls i el julivert. Posem una patata mitjana per persona tallada a rodanxes al fons de la cassola, hi afegim una mica d’aigua i ho deixem coure poc a poc.
Fem una truita amb trampa en una paella, amb aigua, sal i farina fins que quedi ben espès i ho anem girant com si fos una truita de patata fins que quedi ben cuit. Si volem fer la truita sense trampa hi posem llet, sal, ou i farina. Quan la truita sigui freda la tallem a triangles i els posem damunt de les patates, alternant un triangle de truita amb un tall de bacallà i ou dur. Hi posem panses i prunes prèviament escaldades i ho deixem que faci xup-xup.
Si convé hi afegim una mica d’aigua i sal.
Recepta: Concepció Vila, Hostafrancs

Pasta de panades

Ingredients:
1 kg de farina

2 vasos d’aigua (petits)
2 vasos d’oli
2 vasos de vi blanc
2 ous
1 sobre de llevat
Oli
Sal

Elaboració:
Fem un volcà, a sobre el marbre de la cuina, amb la farina; al mig tirem el llevat, l’aigua, l’oli, el vi blanc i els ous. Ho treballem fins a aconseguir una pasta que no s’enganxi. Un cop tenim una massa uniforme, fem unes boles i ho deixem reposar tapat amb draps empolsats amb farina perquè no s’enganxin.
Recepta: Grego Jiménez, el Llor. 

Fotos: cuinaalfoc.blogspot.com i Mariajosep Jové Tarruell

Comentaris