Un cap de setmana a Sant Ramon

El municipi de Sant Ramon el formen cinc nuclis de població: Gospí, la Manresana, Portell, Sant Ramon i Viver, on conviuen en harmonia l’important passat històric i arquitectònic i el tarannà de la seva gent, que ha sabut nodrir a través dels segles la devoció vers el Sant de la Segarra.


El patrimoni històric, les suaus ondulacions que permeten conèixer el territori en calma, les tradicions i les festes d’aquest municipi combinen perfectament amb bons menjars, bons beures i productes de qualitat com l’artesania i articles de pell.

El municipi de Sant Ramon té molts matisos que mereixen ser descoberts amb calma. 

Divendres tarda

El monestir de Sant Ramon ens dóna la benvinguda, el passarem de llarg i ens dirigirem a la Manresana. L’origen del nom del poble prové de la torre de la Manresana situada dalt del castell i que delimitava la frontera entre el comtat de Manresa i la Vegueria de Cervera. 



Des de l’església de Sant Jaume, situada fora del clos, el carrer principal ens conduirà fins a  les restes de l’antic castell a tocar d’una gran casa senyorial. Des d’aquest punt podrem gaudir d’una magnífica vista de la Segarra, s’albira la vila closa de Montfalcó Murallat, les restes del castell d’Alta-riba i una perspectiva del nucli de Sant Ramon. Des d’aquest punt podrem obtenir magnífiques fotografies.

La Manresana va créixer a banda i banda de l’antic camí que anava de Cervera a Calaf donant origen al poble de Sant Ramon, us proposem fer aquest mateix recorregut fins a trobar el monestir. La majoria de cases construïdes a peu de camí, que actualment conformen Sant Ramon, pertanyen a artesans i comercianta on trobarem pa, coques, magdalenes, embotits artesans i dues botigues de confecció i venda d’articles de pell. Per acabar la jornada soparem en un dels restaurants de la població.


Dissabte matí

Ens llevarem al matí amb ganes de practicar un esport. Agafarem la bicicleta per fer la Ruta del Monestir  que ens permetrà tenir un contacte directe amb la natura i apreciar la diversitat orogràfica del centre de la comarca a cavall de les conques del Sió i del Llobregós. La ruta també ens permet conèixer el patrimoni segarrenc perquè passa per dos castells d’història ben diferent. Vicfred, antiga casa forta senyorial dels segles XVII i XIX habilitada com a castell visitable i la fortalesa de Castellemeià d’origen medieval i reformat en estil renaixentista. 



Si no disposem de bicicleta o preferim caminar podem anar fins al castell de Malacara del qual tenim constància des de primers del segle XI i que fou refugi de bandolers. 


Tornem a Sant Ramon on dinarem i recuperarem forces.

Dissabte tarda

El Monestir de Sant Ramon és de visita obligada. Diu la llegenda que el santuari es creà en el lloc on la mula cega que transportava les despulles de Sant Ramon Nonat caigué morta. Tancant d’aquesta manera les disputes entre Portell, Cardona i Barcelona sobre qui s’havia de quedar el cos del Sant. El 1245 es plantejà la construcció del monestir per part de l’ordre de la Mercè. Actualment encara hi ha vida monàstica. Els pares mercedaris ens guiaran per l’església, el claustre i ens mostraran una interessant col·lecció d’exvots fruit de la gran devoció al Sant.



A Sant Ramon hi trobem la Fonda Magdalena amb una cuina que agermana el nou i el vell, com exigeix l’esforç d’una tradició de sis generacions. 



Diumenge matí

Dedicarem el matí a visitar els altres pobles que formen el municipi: Portell, Viver i Gospí. A Portell s’hi arriba per la carretera LV- 3003. Els seus orígens daten del segle XI, quan al voltant del castell i de l’església es formà el nucli de cases que s’hi accedia pel portal que encara existeix a ponent del poble. Al segle XVIII es construí la capella de Sant Ramon Nonat.



Des de Portell, per la LV-3003, direcció Torà, trobarem un brancal que en durà a Viver. Petit poble presidit per l’església de Santa Maria. Hi ha un antic celler que es pot observar des del carrer.



Continuarem per la carretera secundària per on hem vingut i ens dirigirem a Gospí, passant per Comabella. Gospí fou construït sota l’antic castell que té adossada una torre de guaita cilíndrica que destaca per damunt de la resta de cases del poble. L’església conserva algunes traces romàniques com com la porta d’entrada, les cornises i una finestra de creu grega. A la població hi trobareu un artesà alimentari que elabora conserves, formatges, mel, licors, pastissos...





Com arribar-hi:
Amb cotxe: Per la C-25 (Eix
Transversal que enllaça Lleida
amb Girona) sortida 93.

Allotjaments:
C. Major –St. Ramon-
Tel. 973 524 101 
Portell
Tel. 973 524 101 
Portell
Tel. 973 524 101 
Portell
Tel. 973 524 101 

Restaurants:
C. Major, 36 –St. Ramon-
Tel. 973 524 004 
Bar Restaurant Sant Ramon
Av. Del Santuari, 21—St Ramon-
Tel. 973 524 045
Bar Les Planes
Av. Del Santuari, s/n –St. Ramon-
Tel. 973 524 397

 Més informació: Ajuntament de Sant Ramon

Imatges: Fonda Magdalena i Mariajosep Jové Tarruell

Comentaris