Cinc Rutes temàtiques per descobrir el municipi de Torrefeta i Florejacs

El municipi de Torrefeta i Florejacs ens ofereix cinc rutes temàtiques per descobrir els seus paisatges i el seu patrimoni.Els cinc itineraris mostren, des de diferents punts de vista, elements que durant segles han configurat i donat caràcter a aquest territori on la natura, el patrimoni i, sobretot, la seva gent configuren un paisatge i un valor únics.


Ruta de l'Arquitectura 
Recorregut: 11,7 km.
Punt de partida i d’arribada: Florejacs.

Sortim de Florejacs, considerat Poble amb encant de les Terres de Lleida per la seva bellesa arquitectònica heretada del seu passat medieval, seguim un recorregut que ens portarà a la pleta del mas Masuca, una de les construccions d’arquitectura popular més interessants del terme per la seva bellesa i complexitat.
El recorregut ens permetrà creuar una de les obres d’enginyeria més grans dels darrers temps, no exempt de polèmica pel seu impacte social, econòmic i natural al territori, el Canal Segarra-Garrigues, vigilat impassible per l’antic mas Roig.

Foto: Viquipèdia

Ruta de les Masies 
Recorregut: 13,8 km.
Punt de partida i d’arribada: Palou, Granollers o Selvanera.

Aquesta ruta pren el nom de les característiques d’assentament més pròximes a la Catalunya Vella que trobem en aquesta zona, i que provenen d’època medieval.
Tot i que la ruta passa pels petits nuclis de Palou, Selvanera i Granollers de Segarra, destaquen grans masies d’arrel medieval que han configurat el paisatge agrari d’aquesta zona.
El segon gran element d’interès de la Ruta de les Masies és la zona humida dels Patamolls de Granollers que, amb una extensió de 20 hectàrees, es caracteritza pels canyissars, jonqueres i herbassars. Des de l’observatori d’aus instal·lat als patamolls es poden observar ocells típics de zones humides i amagatalls  de nombrosos mamífers.

Foto: Mariajosep Jové

Ruta del Paisatge
Recorregut: 16, 7 km.
Punt de partida i d’arribada: Florejacs.

Aquest recorregut ens permet resseguir bona part de la zona central del municipi de Torrefeta i Florejacs.
Aquesta ruta és una de les més llargues que us presentem. Es tracta d’un itinerari que en bona part transcorre per pistes que ens ofereixen panoràmiques obertes de tota la plana de Guissona fins al Pirineu. Molt destacable el mirador situat al nucli de Palouet des del que es pot gaudir d’unes visites immillorables des de la Noguera fins al Berguedà.
Però no només l’horitzó conforma el panorama d’aquesta ruta, sinó que també el paisatge agrari n’és protagonista. Paisatge de secà amb mostres remarcables d’arquitectura popular característiques de la Segarra. 

Foto: Mariajosep Jové

Ruta de la Creu
Recorregut: 11,6 km
Punt de partida i d’arribada: La Morana, Sant Martí de la Morana o Gra

La Ruta de la Creu pren com a eix temàtic la devoció religiosa que durant segles les zones agrícoles han utilitzat com a eina per a relacionar-se amb el medi que les envolta.
Celebracions, aplecs, cultes, ermites, llegendes, oracions creus, pilaterts i altres mostres de fe i devoció formaven part de la vida quotidiana d’una societat on la religió aportava molts elements en la gestió del calendari d’activitats del dia a dia al camp.
Un dels elements més destacats que trobem en aquesta ruta és el conjunt de creus del Calvari, prop de Gra, que exemplifica el viacrucis de Jesús. Però també el conjunt de Santa Maria de Tauladells, antic monestir medieval del qual només se’ns mostra l’esquelet de què va ser, però que encara manté l’espiritualitat del lloc. 

Foto: Mariajosep Jové

Ruta de l'Aigua
Recorregut: 22,9 km
Punt de Partida i d’arribada: Torrefeta, Sedó,El Llor o Bellveí.

És la ruta més extensa de totes. Situada a la zona sud del terme de Torrefeta i Florejacs.
La Ruta de l’Aigua posa accent en el recurs més preuat que podem trobar en aquestes terres i el seu aprofitament: l’aigua. Històricament aquest bé escàs ha condicionat molt el desenvolupament i, per tant, moltes de les actuacions humanes del territori s’han encaminat a treure’n el màxim rendiment.
Prenent el fil conductor del torrent d’Oró al seu pas per Torrefeta, Bellveí, el Far o el Llor i el riu Sió a l’altura de Sedó, trobem peixeres, canals, hortes, molins, basses… que ens mostren com durant segles es va desenvolupar una cultura d’aprofitament de l’aigua. 

Foto: Mariajosep Jové


Comentaris