Art, paisatge, patrimoni i natura en la Ruta del Cercavins


La Ruta del Cercavins és un sender de poc més de 13 km, amb punt de sortida i d'arribada a Montornès de Segarra i recorre els termes de Montoliu i de Montornès. Es tracta d'un territori bastant planer on s'alternen clapes de bosc amb conreus de cereal, ametllers i oliveres i vinya. 

La Ruta del Cercavins també permet conèixer el patrimoni de la Segarra. A Montornès es troben cases amb portals adovellats al nucli antic i les antigues escoles i el cementiri modernista i a l’Ametlla una torre cilíndrica (any 1077) i l’església romànica de Sant Pere.

Però a més, el dissabte 16 de juny, la Ruta s'omplirà d'art amb una proposta de "El Garbuix" on diferents artistes exposen la seva obra al llarg del recorregut.




Artistes convidats.


Fan bonic
Ja fan bonic al camp
les margarides i les roselles,
esveltes, orgull i vermell
de la natura que, pudoroses
s'amaguen entre el blat.
Vides interiors, amb les arrels
captives terra endins.

La primavera creix a poc a poc,
deixa un estigma de colors
indelebles, en el paisatge
entumit de la Segarra que,
encara s'espolsa gotes d'hivern.

Un acord d'ocells em parla
d'altres terres però, el campanar
em recorda que sóc d'aquí
i veig les margarides sobre el marge,
al teu costat fan més bonic.
Isabel Valverde.


Mariajosep Jové Tarruell 

Carme Espina Balcells (Tàrrega) - Roser Sàrries Bosch (Hostafrancs)
"Ones al marge" Intervenció amb rasilles ceràmiques blaves sobre el marge
Antigament les dones blanquejaven la roba amb blauet i després pintaven els marcs de portes i finestres per allunyar les bruixes. I els homes modelaven el paisatge amb marges de pedra per ajudar a contenir l'erosió de la poca aigua que queia. 
Unint aquest dos conceptes aquestes artistes fan un homenatge a les dones i als homes que van fer de la Segarra el paisatge que ara veiem: turons, marges, llençols d'espigues que es mouen en corbes com un mar d'ones empeses pel vent de la marinada.

Joan Codina (Guissona)
"Passejant els cinc sentits"
Cinc icones sobre fusta. Instal·lació que proposa la interacció entre l'espectador i el paisatge a través dels cinc sentits. Es situen estratègicament sobre la ruta. Un lloc alt per poder gaudir amb la mirada sobre l'abast del paisatge. El gust dels ametllers, l'oïda enmig del bosc, farigola i pedra, entre altres elements per escollir on fixar la nostra atenció, aguditzar tots els sentits mentre passegem per la Segarra.


Agnès Pla Ribalta (Guissona) - Alba Cuñé Solé (Cervera)
"Evanescent"
La instal·lació Evanescent ocupa un espai de bosc entre els camps sembrats... proposa una relació d'intercanvi entre natura i obra de creació artística, entre natura i vianant.
L'objectiu és crear xarxa envers un concepte fràgil, evanescent, el concepte de gestació... amb l'objectiu de portar l'espectador cap a una reflexió a través de l'observació, la lectura i la participació.
Un cordill blanc i prim comença el recorregut entre arbres, creant una xarxa desordenada que connecta els pensaments dels participants amb la història que la proposta presenta. 


Jaume Barceló Escoda - Pilar Calçada Balcells
"Dansa de les llavors sense estat" Intervenció acció
A partir d'un grapat d'aglans d'un roure procedent del mas de cal Tabaquer d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), instal·len un aglà feta amb sarments d'una vinya del Collet de Marçà (Priorat) sota els arbres. L'estructura permetrà acollir els aglans lligats amb fils de colors que dansaran a mercè del vent.
La proposta interactiva consistirà en convidar als caminants a connectar amb una llavor sense estat i després projectar-hi un propòsit incorporar-la al aglà feta amb sarments. 


Marta Foix Sanjuan (Santa Coloma de Queralt)
"Cep i vidre". Escultura de fusta i vidre

Eugènia Palau (Santa Coloma de Queralt)
"Entre fils". Macramè, roba i canyes

Eulàlia Calçada Balcells (Santa Coloma de Queralt)
"Espais perfectes". Intervenció sobre pedra amb paper reutilitzat i paper de seda de colors"

Ramon Sala (Igualada)
"Espai original, natural art". Mòbils amb pedra seca
"Tornem les espigues a l'era". Intal·lació


Cesc Xavi Fonoll (Tàrrega)
"Niu buit". Escultura / instal·lació en xapa de ferro.
L'artista ha treballat en una proposta sobre sentiments de solitud i tristesa; el procés de creació d'aquesta obra ha estat regenerador i té molt a veure amb la transformació del paisatge que canvia, seguint el cicle del cultiu  i passa per tos els estadis en els que es podria emmirallar l'ànima. 

Manescal (La Guàrdia-lada)
"Antropos". Instal·lació. Cabanes de pals i cordes, figures de guix i de fang.

Carlota Herebia (Barcelona - Montoliu de Segarra)
"Vetllador". Pigments naturals sobre pedra
Dedicat a aquelles estones de cafeteria amb les companyes de belles arts. Ments inquietes i abundor de projectes. 
Barcelona, ciutat estimada es va començar a fer inabastable. Va ser en aquell moment, amb el tràfec entre tertúlies, veient com desfilaven grups d'estudiants amb carpetes i prostitutes treballant des de mitja tarda, que vaig saber que marxaria al camp. Molt dins de l'artista, en algun espai primari de gestació, havia quedat adherit com un segell el paisatge segarrenc. 

Mariajosep Jové Tarruell

Horaris:
L'horari d'inici del recorregut és lliure. 
Les obres/instal·lacions romandran exposades tot el dia i, en alguns casos, de forma permanent.
A partir de les 11 h. al poble de l'Ametlla de Segarra s'obren les portes del Celler Comalats, l'església de Sant Pere i Cal Luar per acollir els visitants amb una mostra dels artistes participants en el Garbuix. 
S'oferirà beguda i pica-pica.

Recomanacions per fer la Ruta a peu:
És necessari portar aigua, protecció solar i roba i calçat adequat.
El Garbuix, l'Ajuntament de Montoliu de Segarra, l'Ajuntament de Montornès de Segarra i l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal demanen als caminants que tinguin cura de no trepitjar els sembrats, no llençar brossa i respectar els animals i les plantes. 




Comentaris