Tots Sants, castanyes i panellets!


Un dels costums més característics de la jornada de Tots Sants és la Castanyada. L’origen d’aquesta tradició és incert, tot i que se suposa prové dels campaners de les esglésies que tocaven les campanes duran hores per avisar els veïns de l’oportunitat de resar pels difunts. Per refer forces, aquests campaners van començar a menjar el que més abundava: castanyes. A partir d’aquí van anar sorgint les castanyeres que, encara avui dia trobem pels carrers dels pobles.
Pel que fa al costum de menjar panellets, hi ha qui situa el seu origen en el mateix temps que el de les castanyes. És a dir, quan els campaners havien de refer-se després de tocar i tocar. Llavors els forners van començar a fer una pasta unida a substàncies dolces per fer-la més apetitosa per acompanyar les castanyes torrades. De tota manera l’origen dels panellets com a menjar característic de la diada de Tots Sants és poc clar. Els panellets poden ser un record d’antics àpats funeraris: en alguns indrets la gent portava dolços a l’església, dins un cistell i se’ls menjava dins el mateix temple en comunitat. En les poblacions de la Catalunya Vella, hi havia el costum de celebrar una menjada després de la mort d’un familiar. Aquest menjar tenia un caire ritual en la forma de parar la taula, la distribució dels comensals i els menjars que es donaven.
Un altre costum comú a molts pobles d’Europa, és el de fer ofrenes rituals a l’església o davant de la sepultura. Una de les ofrenes més característiques és la de menjars, especialment pa. Aquests menjars devien servir simbòlicament a l’ànima del difunt en el seu viatge al més enllà. Aquestes pràctiques anteriors al cristianisme han perviscut fins a temps recent.
En algunes comarques, entre elles la Segarra, hi havia el costum de fer migetes en comptes de panellets. La migeta era un pastís petit i arrodonit (com un panellet) de pasta de coca i cobert de sucre.
Abans la padrina regalava la migeta als seus fillols, com per Pasqua el padrí regalava la mona.
 “Avui, vol la consuetut cerverina que les padrines dels bateigs regalin als fillols una paperina de migeta, coquetes petites a manera de panellets perduts dins una muntanya de sucre” 
Valeri Serra Boldú, Calendari folklòric d’Urgell
Una nota típica del dia de Tots Sants eren les rifes de migetes i panellets en pastisseries i cafès. En alguna pastisseria cerverina encara podem trobar migetes, no cal dir que a la Segarra hi trobareu tot tipus de panellets, des dels més tradicionals als més innovadors tant en la forma com en el gust.
Tot plegat, migetes i panellets combinen perfectament amb ratafies, misteles i altres alcohols elaborats a la Segarra.
Pel que fa a les castanyes torrades, a Guissona en venen els escoltes i a Cervera  a més dels escoltes en venen els alumnes dels instituts.
Bona castanyada!

Comentaris