Un dels costums més característics de la jornada de Tots Sants és la
Castanyada. L’origen d’aquesta tradició és incert, tot i que se suposa prové
dels campaners de les esglésies que tocaven les campanes duran hores per avisar
els veïns de l’oportunitat de resar pels difunts. Per refer forces, aquests
campaners van començar a menjar el que més abundava: castanyes. A partir d’aquí
van anar sorgint les castanyeres que, encara avui dia trobem pels carrers dels
pobles.
Pel que fa al costum de menjar panellets, hi ha qui situa el seu origen en
el mateix temps que el de les castanyes. És a dir, quan els campaners havien de
refer-se després de tocar i tocar. Llavors els forners van començar a fer una
pasta unida a substàncies dolces per fer-la més apetitosa per acompanyar les
castanyes torrades. De tota manera l’origen dels panellets com a menjar
característic de la diada de Tots Sants és poc clar. Els panellets poden ser un
record d’antics àpats funeraris: en alguns indrets la gent portava dolços a
l’església, dins un cistell i se’ls menjava dins el mateix temple en comunitat.
En les poblacions de la Catalunya Vella, hi havia el costum de celebrar una
menjada després de la mort d’un familiar. Aquest menjar tenia un caire ritual en
la forma de parar la taula, la distribució dels comensals i els menjars que es
donaven.
Un altre costum comú a molts pobles d’Europa, és el de fer ofrenes rituals
a l’església o davant de la sepultura. Una de les ofrenes més característiques
és la de menjars, especialment pa. Aquests menjars devien servir simbòlicament
a l’ànima del difunt en el seu viatge al més enllà. Aquestes pràctiques
anteriors al cristianisme han perviscut fins a temps recent.
En algunes comarques, entre elles la Segarra, hi havia el costum de fer
migetes en comptes de panellets. La migeta era un pastís petit i arrodonit (com
un panellet) de pasta de coca i cobert de sucre.
Abans la padrina regalava la migeta als
seus fillols, com per Pasqua el padrí regalava la mona.
“Avui,
vol la consuetut cerverina que les padrines dels bateigs regalin als fillols
una paperina de migeta, coquetes petites a manera de panellets perduts dins una
muntanya de sucre”
Valeri Serra Boldú,
Calendari folklòric d’Urgell
Una nota típica del dia de Tots Sants eren
les rifes de migetes i panellets en pastisseries i cafès. En alguna pastisseria
cerverina encara podem trobar migetes, no cal dir que a la Segarra hi trobareu
tot tipus de panellets, des dels més tradicionals als més innovadors tant en la
forma com en el gust.
Tot plegat, migetes i panellets combinen
perfectament amb ratafies, misteles i altres alcohols elaborats a la Segarra.
Pel que fa a les castanyes torrades, a Guissona
en venen els escoltes i a Cervera a més
dels escoltes en venen els alumnes dels instituts.
Bona castanyada!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada