Ruta 1714



La Ruta 1714 és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la guerra de Successió a Catalunya (1702-1714). Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i/o paisatgístic i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant.

 

 



Està formada pels monuments Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i de Talamanca; torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell; les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat.





En el marc de la commemoració del Tricentenari del final de la guerra de Successió (1714-2004), la Ruta 1714 us convida a conèixer el patrimoni cultural i artístic d’aquests indrets i a gaudir d’activitats al seu voltant.


Com fer la Ruta


La Ruta 1714 us descobrirà els monuments més emblemàtics dels escenaris de 1714 i us traslladarà al període de la Catalunya moderna apropant-vos a l’interessant llegat artístic del barroc. D’una manera fàcil podreu escollir quines són les visites més adequades als vostres interessos i decidir si les feu per lliure o acompanyats.






Per lliure


Per fer la ruta 1714 per lliure, teniu a la vostra disposició una detallada informació històrica i pràctica dels monuments i un catàleg d’atractius turístics complementaris dels municipis del voltant, així com on menjar i dormir a la zona.

A més de l’App de la Ruta 1714. L’app Ruta 1714 són tres apps en una de sola: una completa guia cultural, turística i gastronòmica dels principals enclavaments de la Guerra de Successió a Catalunya; una eina de divulgació històrica amb informació rigorosa sobre els fets de la Guerra i amb una col·lecció de vídeos premium, i, finalment, una novel·la poc convencional que s’anirà publicant per capítols setmanals: Reis de sorra. La història convida a descobrir secrets del segle XVIII que podrien haver canviat el futur d’Europa. Seguint-la, podràs acompanyar la protagonista, Bruna Arderiu, en el seu periple per recuperar un llegat perdut i unes cartes comprometedores. Descarrega’t l’app i llegeix, cada setmana, un nou capítol de la història.


 
Si visites els escenaris més rellevants que formen la ruta, l’app et premiarà amb el desbloqueig dels capítols premium de Veus 1714. Busca’ls amb el radar de l’app; t’hi esperen un sèrie de vídeos que et posaran cara a cara amb personatges del segle XVIII. Escolta el que t’han de dir i comparteix-ne les impressions a les xarxes socials. Les #veus1714 no et deixaran indiferent.




Amb propostes turístiques organitzades


Si el que voleu és conèixer la història de Catalunya recorrent les rutes imprescindibles del 1714 acompanyats d’un guia, hem preparat uns paquets turístics organitzats per a grups, famílies o particulars.
 

 

Cervera

La Universitat de Cervera, símbol de la implantació del nou ordre borbònic a Catalunya, és un imponent edifici de planta rectangular i simètrica amb torres als angles. Es tracta d’una de les obres més monumentals de l’arquitectura civil catalana del segle XVIII.




Context 1714


Totes les capitals de província −més Solsona, Tortosa i Vic− ja disposaven d’estudis superiors. Felip V acabaria amb elles i en deixaria només la de Cervera, activa fins el 1837. De la construcció  cal destacar el retaule d’alabastre del paranimf, obra barroca de Jaume Padró. La façana interior del recinte, flanquejada per dos campanars rematats amb àligues, està coronada per un frontó on s’hi pot veure simbolitzada la Saviesa. En el moment de màxim esplendor la universitat comptava amb 2.000 alumnes, alguns d’ells tan coneguts com Narcís Monturiol, Joan Prim o Jaume Balmes.




Paranimf




És l’espai més emblemàtic de la Universitat. Situat a la zona noble de l’edifici, la seva sobrietat arquitectònica contrasta amb el retaule de finals del barroc de Jaume Padró que presideix l’estança. Aquesta obra, treballada amb escultures d’alabastre de Sarral i marbres de colors, està dedicada a la Immaculada, símbol de la saviesa, que apareix dempeus sobre la bola del món.

Façana i els patis




El 1751 es donà un nou impuls a l’edifici i les noves tendències arquitectòniques es van fer evidents a l’interior dels patis, d’un acusat estil neoclàssic.a de la institució. En el punt més alt de l’edifici, s’erigeix la corona reial, record de la fundació monàrquica de la universitat i del poder de Felip V.La universitat és una les obres més monumentals de l’arquitectura civil catalana de tot el segle XVIII. La seva façana principal és d’estil barroc amb una portalada majestosa sobre la qual s’alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució.



Antiga biblioteca



L’antiga biblioteca conserva un tapís de l’època universitària, dedicat a la Immaculada Concepció.

Estudiants il•lustres



La Universitat va arribar a concentrar les facultats de teologia, humanitats, medicina, filosofia i lleis, i hi van estudiar personatges com Narcís Monturiol, Joan Prim, Jaume Balmes o Milà i Fontanals, entre d’altres.



Gastronomia 1714




Els monuments de la Ruta 1714 apadrinen alguns plats del s.XVIII que podeu consultar en aquesta secció en la seva versió original i la seva adaptació a l’actualitat. La Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCCG) ha coordinat aquesta tasca a partir d’un estudi de la Universitat de Barcelona a càrrec de la Dra. Maria Ángeles Pérez Samper.

Podeu fer les receptes a casa o bé tastar-les als restaurants que s’han adherit a la campanya de la Ruta 1714 per oferir plats del s.XVII i que lluiran un distintiu. Molt aviat informarem dels restaurants on podeu tastar els plats.
 





 informació i matges extretes de www.ruta1714.cat 


 



 






Comentaris