El safrà i l’esplendor de la Segarra



Els safrà és un producte utilitzat des de l’Antiguitat. I, en època medieval el seu ús va ser recuperat i impulsat a la Mediterrània occidental pels àrabs. La principal utilitat era la gastronòmica, llibres de receptes de cuina tan coneguts com el Llibre del Sent Soví (1324) en donen fe. Tot i ser un condiment molt important en la cuina medieval, aquest no era l’únic ús del safrà, doncs es feia servir en medicina, en perfumeria i com a colorant de robes de luxe. 



Durant els segles XIV i XV, el consum d’aquesta espècia es va estendre i posar de moda per tot Europa i com a conseqüència va provocar l’expansió del cultiu safraner per l’Occident cristià. Catalunya es va convertir en el principal productor i la zona de ponent, on s’inclou la Segarra, en concentrava la producció més important. Així, a la primera meitat del segle XV, el safrà català va assolir un protagonisme indiscutible a Europa i va conquerir els principals mercats d’aquest producte que, en aquells moments, es trobaven en les pròsperes ciutats alemanyes.

Altres llocs com França, Castella, Àustria, Moràvia, Hongria o Alemanya també produïen safrà, però en quantitat i qualitat més modestes. 



El camí que va conduir el safrà català a ser un dels més apreciats de l’Europa medieval va ser llarg i complex. Entre els diversos factors que van contribuir a l’expansió del cultiu i l’evolució del comerç d’aquesta espècia a Catalunya cal destacar l’interès de les autoritats del Principat pel control del circuit safraner. El Govern en regulava la producció i elaboració, la comercialització del producte, el compliment de les normes establertes i la reorganització de la fiscalitat que en gravava l’exportació. L’ incompliment de la normativa era severament castigat.



Respecte al control dels punts de venda, el Govern s’encarregava de determinar on i quan es podia vendre safrà. A meitats del segle XV es va confeccionar una llista restringida de fires i mercats on s’incloïa Cervera, Tarroja, Torà, Sanaüja i Guissona. A les fires i mercats d’aquestes poblacions segarrenques hi acudien mercaders Alemanys i Savoians per comprar el safrà que s’exportava al Nord d’Europa.

El funcionament dels mercats era regulat pel govern municipal que determinava on i quan s’havia de vendre el safrà. A Cervera, per exemple, es venia a la plaça Major, més concretament a la Safraneria, situada a la porta de l’església. Pel que fa els horaris de funcionament dels mercats estava prohibit comprar i vendre safrà si no era amb llum de dia. 

En aquest context, des del segle XIII al segle XV, la prosperitat de la Segarra es va veure afavorida, a més de per la gran producció de blat, pel cultiu i la comercialització del safrà.



Hem d’imaginar-nos en els mesos d’octubre i novembre les safraneres de color violat envaint el paisatge de la comarca. De matinada, quan no havia acabat de sortir el sol i les flors encara estaven obertes, els camps s’omplien de gent que collia el safrà. Més tard, ja a casa, tota la família es dedicava a arrencar els estams de les flors (esbrinar) que després es feien assecar.

 



Aquesta puixança, però, es va veure estroncada per l’esclat de la Guerra Civil catalana (1462-1472), la qual va provocar un desplaçament dels centres de comerç safraner cap a l’Aragó i València. Després de la guerra, el Principat va intentar recuperar el lideratge que havia tingut anys enrere, però el safrà aragonès, ja havia pres el relleu a la producció catalana.


Font: El comerç del safrà a Catalunya durant el segle XV, Pere Verdés
Fotos: Sara Pedrosa, fb el Pastoret de la Segarra, cuinaalfoc.blogspot.com, ichn.eic.cat, ww.laxarxa.com, www.aromis.cat
 
 

 

 

Comentaris