Aquesta setmana hem celebrat el Dia Internacional de la Dona Treballadora, coincidint amb aquesta efemèride volem parlar-vos de dolços amb nom de dona o relacionats amb elles.
Són dolços humils, saborosos i quotidians que podem trobar als forns i pastisseries de la Segarra, i alguns podem fer-los a casa.
No hi són tots, n'hi ha més, però valguin aquests com a mostra.
Galeta Maria

Magdalena

Ella els va sorprendre amb uns
petits pastissos arrodonits, molt apreciats entre els comensals per la seva
esponjositat i finor.
Leszczynski, agraït, va decidir anomenar-los amb el nom de la cuinera: Madelaine.
Sara

Sara Bernhardt, a més de ser considerada una de
les millors actrius de tots els temps, va ser una gran mecenes de la cultura
teatral, donant suport sempre el teatre d’avantguarda i els nous actors.
Savina
Tenen l'origen a la pastisseria
Colom d’aquesta ciutat.
Juanita
Aquest pastisser va crear aquest
dolç en homenatge a la seva esposa, Joana Grané Recasens, que sempre el va animar
i va participar en totes les seves empreses, com per exemple en la fundació de la primera escola professional
de pastisseria de l’estat espanyol.
Pets de monja

El nom d'aquestes galetes no té res a veure amb les ventositats: el seu inventor va ser un pastisser italià instal·lat a Barcelona que les va anomenar petto di monaca, en referència a la seva forma de pit (pit de monja). Però com que la paraula "pit" era considerada massa sensual i irreverent al referir-se a una monja, va derivar en el nom de pets de monja.
Torradetes de Santa Teresa
Les torrades de Santa Teresa en altres llocs se les anomena Rebanadas de Parida. Diuen que quan una dona donava a llum i rebia visites a casa, ningú portava cap regal per al nadó, ja que aquest amb unes hores o dies de vida no podia apreciar els obsequis. I tampoc els necessitava.
En canvi la mare, després de l'esforç que suposava donar a llum necessitava refer-se ràpidament per poder alletar al nadó. Per aquest motiu era costum portar-li menjar. Les torrades de Santa Teresa o Rebanadas de Parida eren un aliment molt complert, ja que són fetes amb pa, ou, llet i sucre.
En canvi la mare, després de l'esforç que suposava donar a llum necessitava refer-se ràpidament per poder alletar al nadó. Per aquest motiu era costum portar-li menjar. Les torrades de Santa Teresa o Rebanadas de Parida eren un aliment molt complert, ja que són fetes amb pa, ou, llet i sucre.
Crec que es molt afalagador que una cosa dolça porti nom de dona. Per alguna cosa deu ser
ResponElimina