L’església de Sant Antoni de Cervera i el mal de foc



Cap a final del segle X i a inicis del XI va sacsejar i devastar França una epidèmia de “foc sacre” (ignis sacer) o mal de foc, malaltia avui coneguda sota el nom de “ergotisme gangrenós”. Aquesta malaltia era provocada pel consum de farines contaminades per toxines produïdes per fongs paràsits (Claviceps purpurea), que afectava sobretot al sègol i, en menor mesura, el blat, la civada i l’ordi. Els efectes de l’enverinament eren al·lucinacions, convulsions i contracció arterial, la qual cosa podia provocar la necrosi de teixits. Els símptomes començaven amb una sensació de fred intens a les cames o els braços que després esdevenia cremor aguda. Moltes víctimes arribaven a sobreviure però perdien alguna de les extremitats.


Un cavaller de la regió del Delfinat, anomenat Castón, que tenia el seu fill greument afectat de mal de foc, va anar en peregrinació a l’església on es veneraven les relíquies de Sant Antoni, a Mothe-Saint Didier (França). Va prometre que de curar-lo, consagraria la seva vida i la del seu fill al servei dels malalts i dels pelegrins. La seva pregària va ser escoltada i pare i fill van mantenir la promesa. Sis companys els van seguir, sorgint així una primera congregació de laics.


El Papa Urbà II va aprovar el pietós projecte de Castón en el concili de Clermont i, el Papa Bonifaci VIII va elevar la casa que havien fundat a rang d’Abadia, els transformà en canonges regulars i els atorgà un hàbit negre amb un “T” blava al costat esquerre del pit.


L’abadia de Sant Antoni, la casa d’origen, va tenir sota la seva tutela i dependència a nombrosos monestirs a França, Alemanya, Itàlia i Espanya. A Catalunya comptava amb vàries cases o comandes, la de Cervera, fundada el 1215, en va ser la primera. 



De l’antic establiment hospitalari de Sant Antoni de Cervera en resta l’església. 


L'hospital era situat a la zona de cap Capcorral, als afores de la població. El creixement urbanístic ocorregut a partir del segle XVIII l’anà envoltant fins a situar-lo en l’interior de la ciutat.






La façana de l’actual església és del 1787, i s’hi reutilitzen dues cariàtides procedents d’un edifici avui desaparegut. En la part superior es mostren uns relleus al·lusius al Sant Crist. El temple és d’estil neoclàssic però deixa veure les restes de l’antic estil gòtic, sobretot en algunes capelles laterals en les quals persisteix la forma apuntada dels arcs ogivals de la creueria.


De la primitiva construcció romànica només ens en queda la base del campanar, que fou destruït duran les guerres carlines. 


 
A l’interior, és admirable la talla de fusta del Sant Crist, obra del segle XIV, que mostra un gran hieratisme i una gran majestuositat, pervivència de l’estètica romànica en una estructura plenament gòtica. 

Conta la llegenda que dos pelegrins que van anar a demanar hostatge a l’hospital, hi van pernoctar una nit i l’endemà havien desaparegut. A l’habitació que havien ocupat va quedar la imatge del Sant Crist. Diuen que eren dos àngels i la van regalar als qui regentaven aquest establiment com a recompensa per la seva generositat.
 
Fotos: www.monestirs.cat i Mariajosep Jové
 
 
 
 
 

Comentaris