Setmana Santa a la Segarra

La Setmana Santa a la Segarra no tan sols és una celebració religiosa sinó també uns dies de lleure plens d’activitats.


Festival de Pasqua a Cervera (del 26 de març al 4 d’abril)

El festival de Pasqua de Cervera està dedicat als intèrprets catalans i a la música catalana. Aquesta especialitat el fa únic, singular i necessari en el nostre panorama musical. El festival inclou jornades de concerts, però també de debats, tallers, projeccions i activitats al voltant de la música clàssica catalana.



L’any 2015, el Festival de Pasqua de  Cervera arriba a la cinquena edició i ha assolit una consolidació nacional que ha aportat a la capital de la Segarra oients de tots els punt de la geografia catalana. L’especificitat que el fa únic convoca amants de la música d’arreu i ha esdevingut punt de referència nacional, fins al punt que la Generalitat de Catalunya l’ha declarat festival estratègic.

Enguany es dedica a la figura de Joan Manén. El Festival vol contribuir a la seva recuperació amb la reestrena d’obres com la Rapsòdia Catalana per a piano i orquestra.

D’altra banda, un altre tret característic d’aqueta edició és la presència d’autors contemporanis.

Entre els intèrprets, cal destacar la participació de músics cerverins en el Lleidart Ensemble, en l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, en el Dalia Quartet, el baríton Toni Marsol i la participació de la Coral Ginesta i la Coral Infantil Nova Cervera al concert especial del 5è aniversari.

Programa del Festival: 


Passió de Cervera (3 d’abril, Divendres Sant)

75 anys de la Passió de Cervera
Enguany es celebra 75è aniversari de les representacions del text actual ja que la Passió de Cervera és una de les més antigues d’Europa.



A l’Arxiu Comarcal de la Segarra es conserva el Llibre del Claver del Consell Municipal de Cervera de l’any 1481 on hi consta una anotació on es descriuen els  sous pagats per construir el cadafal per representar El Misteri de la Passió del Fill de Déu. Igualment es té constància de representacions en anys successius amb més o menys regularitat fins l’any 1936.

Acabada la Guerra Civil, duran la quaresma de 1940, es recupera la tradició de representar la Passió. Es reescriu el text, més fidel als Evangelis, per adequar-lo a les noves tècniques escenogràfiques.

L’èxit i la qualitat de les representacions va fer que l’any 1969 fos declarada d’Interès Públic i l’any 2009 es va convertir en tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra.



En el 75è aniversari de les representacions del text actual, que es celebra enguany, s’ha incorporat com a novetat les representacions exclusivament en català i una nova direcció. Jordi Purtí serà l’encarregat de  dirigir a més de 300 persones a l’escenari que configuren un espectacle àgil i modern, oferint una visió espectacular i realista de les tradicionals representacions de la Passió de Cervera.

Més informació i venda d'entrades a: 


Reserves 608 781 012 reserves

EL divendres Sant la representació és a la tarda.

Dies de representació 3, 12 i 19 d’abril


Mercadal de Divendres Sant a Torà (3 d’abril)

Ara fa més de cent anys els mercats eren molt diferents de com són ara. Els productes, les parades, els oficis d’abans, les olors, les tradicions, els costums… tot era diferent. Cada Divendres Sant, Torà, recupera les tradicions mercadals del passat i ens ofereix productes artesans de qualitat: cistells, 
espardenyes, ceràmiques, teixits, etc. i una mostra de formatges i altres productes de qualitat.

El Mercadal només es celebra el matí




Caramelles

Durant les festes de Pasqua, en moltes localitats de la Segarra es formen colles de joves que recorren els carrers del poble cantant cançons de caire popular i festiu. La gent els obsequia amb coses de menjar i diners. Les caramelles representen el final de la solemnitat pròpia de la Setmana Santa i l’inici del temps de Pasqua.

Una de les cantades de caramelles més populars i participativa és la de Ribera d’Ondara. 


Comentaris