Al llarg del torrent d’Ivorra es troben tot un seguit de molins que formen una llarga cadena on un molí aprofitava l’aigua del desguàs de l’altre. En comarques secaneres com la Segarra, era freqüent aprofitar l’aigua de torrents i rierols, però el cas més paradigmàtic d’aquest aprofitament és la xarxa construïda a Ivorra. En poc més d’un quilòmetre, s’hi conserva l’estructura de sis molins i es té notícia d’un setè, el molí Xic, avui completament desaparegut.
Conegut ja en època romana, el
molí hidràulic fariner troba la seva expansió arreu d’Europa a partir de l’alta
edat mitjana, constituint un fet de gran transcendència per a l’economia de les
petites comunitats pageses perquè va facilitar l’augment de la producció i va
substituir el treball manual pel treball mecànic. Des de la seva implantació al
continent europeu, el mecanisme dels molins fariners hidràulics va perdurar
gairebé inalterable fins a l’arribada de l’electricitat.
El més antic dels molins de la
ribera del torrent d’Ivorra data del segle XIII. La resta s’haurien construït
entre els segles XIV i XV. Aquests molins són: el del Segués (molí de Dalt o
molí Nou), el del Paredador (o molí Blanc), el molí Gros (o de la Gual), el del
Vinyes, el molí Xic (o molí Xic del Vinyes), el molí del Nuix i el molí del
Tarruella.
El Molí del Segués va obtenir llicència i establiment d’aigua el 10
d’agost de 1589. Fou concedit el dit establiment a cens d’una gallina cada any
per Nadal. Les aigües arribaven a la bassa canalitzades des de les fonts de
Santa Maria.
Del Molí del Paredador en destaca la sala de moles que conserva la
volta primitiva apuntada i feta a base de carreus regulars. Aquest molí s’havia
construït a primers del segle XIV.
El Molí Gros, també conegut com a molí de la Gual o molí de la
castlania, avui cobert per la vegetació, és, per les seves característiques
arquitectòniques, estat de conservació i origen el més interessant de tots els
molins d’Ivorra i un dels més destacats de la comarca.
Aquest molí el tenia en feu el
castlà, per tant els Ivorra, per donació feta pel comte d’Urgell l’any 1150. Va
deixar de funcionar a finals del segle XIX quan Antoni de Nuix i d’Espona
impulsà la construcció d’una fàbrica de farina.
Molí del Vinyes, l’origen medieval d’aquest molí queda demostrat
per una anotació en un llibre de comptes on s’esmenta amb data de 1376.
Tant aquest molí com el
desaparegut molí Xic del Vinyes es trobaven entremig dels que pertanyien a la
família Nuix cosa que va provocar més d’una disputa.
En el molí Xic del Vinyes s’hi
molia una farina més gruixuda amb destinació al consum animal, mentre que al
molí del Vinyes s’hi molia farina de més qualitat destinada al consum humà.
El Molí del Nuix, va deixar de funcionar en construir-se la fàbrica
de farina que posteriorment es va convertir en fàbrica de ciment i guix. Al seu
costat hi havia un molí d’oli que va funcionar fins els anys 30 del segle
passat.
Molí del Tarruella posava fi a una veritable xarxa de molins
hidràulics fariners.
Font: Inventari del Patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la
Segarra. Volum III, Ivorra
Fotos: Mariajosep Jové Tarruell
Molt bon reportatge i per crear una bona ruta turística en el futur!
ResponElimina