Els licors de la Segarra
Acompanyats de mites i llegendes, els licors de la Segarra, simbolitzen territori, tradició i gastronomia. Són fills d’herbes d’un paisatge sec, de la maceració durant quaranta dies i quaranta nits i de la sensibilitat de cada fabricant a l’hora de seleccionar els ingredients.
El Licor de Camamilla, la Ratafia i les Aromes de la Segarra, són licors per olorar, mirar, paladejar i assaborir; són licors d’amistat i d’hospitalitat, elixirs de la llarga vida, beures que et fan caure en encantaments terrenals.
Licor de Camamilla
És una beguda molt arrelada a la
Segarra, tot i que també es produeix en altres indrets, sobretot a la Catalunya
interior. L’origen d’aquest licor es troba al Castell del Remei i a una empresa
que el comercialitzava abans de la Guerra Civil. Cervera en va reprendre la
tradició i ha esdevingut un licor molt arrelat a la comarca.
S’obté a partir de la maceració
hidro-alcohòlica durant quaranta dies i quaranta nits de flors de camamilla
seques que creixen a la Segarra, més gustativa i olorosa que la de les terres
humides. El licor presenta un color daurat intens i un gust equilibrat i
lleugerament dolç.
Gràcies a les propietats
estomacals de la camamilla s’acostuma a prendre després dels àpats. També es
pot prendre tirant un raig de licor en una infusió de camamilla.
Ratafia
La Ratafia és un licor
tradicionalment casolà. Per a la seva elaboració s’utilitza aiguardent, esperit
de vi o anís i la maceració principalment de nous verdes, collides la nit de
sant Joan, herbes aromàtiques i espècies. Cada casa té la seva fórmula i el seu
secret per a la preparació.
La ratafia ha estat reconeguda
per la Unió Europea amb la Denominació Geogràfica a Catalunya. De tota manera,
territoris com l’Aragó, Navarra, algunes regions de França i Itàlia també
n’elaboren.
És bona acompanyant les postres,
fruits secs, carquinyolis, com aperitiu o en qualsevol moment de franquesa com
a signe d’hospitalitat. També és un bon ingredient per preparar plats i postres.
Al receptari “La Segarra de boca en boca. Receptes i remeis” trobareu la recepta de la ratafia de nous i,
una variant, la ratafia de llet.
Aromes de la Segarra
A la Segarra creixen, a les
solanes pedregoses, unes mates d’un pam d’alçària, de fulles petites i flors
morades. Un conjunt aromàtic i remeier que es coneix amb el nom de farigola o
timó.
L’aroma de la farigola, agradable
i penetrant, li és donada pel timol, un compost fenòlic de força antisèptica.
El timó és l’ingredient principal
de les Aromes de la Segarra que a més, conté sucre, esperit de vi i menta. És
una beguda aromàtica, saborós, digestiva i estimulant que es beu freda com a
aperitiu o bé a temperatura natural després de les menjades. També a mitja
tarda com a passatemps, fent petar la xerrada i pessigant unes pastes seques.
Un licor de nom expressiu “Aromes
de la Segarra”, que ha viatjat als cinc continents duent les aromes i el nom de
la nostra comarca.
Si us decidiu a fer aquest licor
a casa, assegureu-vos d’utilitzar farigola (timó) segarrenca. Aquesta farigola
només la trobareu a la nostra comarca i en un petit turó del barri de Gènova de
la ciutat de Palma. Conta una llegenda que el diable empaitava l’ànima d’una
noia del Castell de Santa Maria (Sant Guim de Freixenet), per aconseguir-la va
excavar un pou profund i la terra que treia va anar a parar a Mallorca. Com a
prova contundent d’aquest fet a l’illa i creix timó segarrenc.
Fotos: Consell Comarcal de la Segarra
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada