Des del segle XVI Torà celebra la festa del Roser on els actes religiosos es complementen amb els populars.

Els consellers comarcals de turisme i de joventut van representar al Consell Comarcal de la Segarra en la festa del Roser de Torà.

Vicenç Roig, conseller comarcal de turisme, i Jordi Porta, conseller comarcal de joventut, van assistir a la festa del Roser de Torà en representació del president del Consell Comarcal de la Segarra.
Els dos consellers van ser rebuts a l’ajuntament de Torà on l’alcalde, Magí Coscollola, i per la resta del consistori, en una trobada cordial i festiva.

Foto: Carles Casals                                 


La festa dels Roser o dels Priors i Priores del Roser és una de les festes més emblemàtiques de la vila de Torà. S’escau el primer diumenge de maig. Els seus orígens es remunten als segles XVI i té com a protagonistes a dues priores casades, dues de solteres, dos priors casats i dos de solters que assumeixen el manteniment, durant un any, de l’altar del Roser situat a l’església parroquial de Torà.  Aquest dia se celebra el comiat dels priors sortints i el traspàs de càrrec als priors i priores entrants.

 Foto: Carles Casals                                  


La festa comença de bon matí, quan l’orquestra passa pels carrers per despertar els veïns i les autoritats. Una vegada reunida la comitiva es dirigeix a l’església on se celebra una missa en honor a la Mare de Déu de Roser. Després de la missa, es reuneixen músics, priors i vilatans a la plaça del Pati on es realitza la ballada de priors i priores i el traspàs del testimoni amb l’entrega de l’atxó (el ciri) per part de les parelles sortints a les parelles entrants.

 Foto: Marta Solé


La dansa de priors i priores i la festa del Roser és una de les més emblemàtiques de la comarca de la Segarra.



Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra

Comentaris