Turisme industrial a la Segarra?

Superat el primer moment de coneixement científic, centrat en l’inventari i en l’anàlisi de les estructures i territoris industrials, en l’actualitat el patrimoni industrial destaca per ser objecte de reutilització, com a recurs turístic i mitjà de desenvolupament econòmic.

El turisme industrial pot ser de dos tipus en funció de les característiques dels centres visitats. El primer és el turisme de tipus fabril o productiu. Consisteix en la visita a les indústries en actiu on es mostra la fabricació d’un determinat producte on l’interès és bàsicament tècnic. En aquest sentit, la CAG de Guissona i la indústria làctia El Pastoret de la Segarra programen visites a les seves instal·lacions. 

Sindicat de Cervera. Foto: Mariajosep Jové Tarruell

El segon tipus és el turisme industrial patrimonial o històric. En aquest cas les visites se centren en fàbriques abandonades, amb reutilització museística de les antigues funcions o amb instal·lacions d’algun centre artístic o interpretatiu. 

SIndicat de Cervera. Foto: Blog Fotos de la Segarra 

A la Segarra, l’edifici del Sindicat és un dels més emblemàtics de Cervera, obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell. La seva construcció va marcar el començament d’una evolució i d’una expansió industrial mantenint, però, l’esperit eminentment agrícola de la comarca. El Sindicat va fer fundat el 1918 per iniciativa d’un grup de pagesos que decidiren unir esforços amb idees clares i avançades al seu temps com: aturar l’emigració dels joves a la ciutat, millorar el producte, arribar directament al consumidor, mancomunar serveis… 

Sindicat de Sant Guim de Freixenet. Foto: Mariajosep Jové Tarruell

Actualment es conserva l’edifici de la Farinera, però va comptar amb altres espais, a més del magatzem a Sant Guim de Freixenet. La Farinera és un element històric, artístic i industrial destacat, òptim per ser “explotat” com a producte de turisme industrial a través d’un equipament (museu o ecomuseu) en el que es conservés i destaqués la identitat industrial i on el paisatge i altres elements patrimonials s'hi incorporessin inseparablement. Un patrimoni, en definitiva, que servís, a més de per explicar el paisatge i l'activitat agrícola de la Segarra, d’atractiu turístic i un recurs per al desenvolupament econòmic de la nostra comarca. 

Comentaris