Què és una destinació "Slow"?

L'evolució que està experimentant el turisme actual passa per la redefinició de destinacions tradicionals i la inclusió de noves formes de viatge. Cada vegada més, els destins s'adapten al viatger per oferir un turisme de qualitat que, a més de millorar l'oferta de recursos, permeti la sostenibilitat del sector i repercuteixi de manera positiva en el territori. Sense cap dubte, molts destins turístics estan experimentant canvis i alguns opten per alternatives responsables: estem parlant llavors dels destins Slow.


Què és un destí slow?
El terme anglès 'slow' pot traduir-se de maneres diferents segons el context, però totes les accepcions passen pel camp semàntic de la tranquil·litat, el relax i la lentitud. Amb això en ment, podem imaginar llocs en el mapa en què el cotxe es substituirà per bicicletes i l'asfalt per camps.

Quins són els recursos que fan que una destinació es consideri Slow?
És imprescindible comptar amb recursos de qualitat per aconseguir que el viatger trobi el relax i la tranquil·litat que comentàvem.

En primer lloc, els restaurants han d'oferir productes locals i de temporada en les seves cartes, plats tradicionals que han perdurat en el receptari de la zona i que s'han transmès de generació en generació, però fugint dels clixés i estereotips turístics. 

Per altra banda, és clau traçar un pla efectiu per a l'organització de visitants i aconseguir que el destí evolucioni en sintonia amb el medi ambient, com per exemple facilitar l'arribada a les destinacions amb transport públic. A més, el destí Slow ha d'evitar la massificació, cedir el protagonisme als petits comerços i facilitar la interacció entre el viatger i la població local.

Les destinacions Slow fomenten l'organització d'esdeveniments culturals locals que dinamitzen l'activitat diària del destí fent-la atractiva per al visitant. És necessari que els viatgers, a més de poder trobar experiències reals i, sobretot, situacions que fomentin la relació directa amb la comunitat local, s'emportin nous coneixements culturals a casa. 



Com es concilia el consum amb els destins Slow?
Un destí Slow fomenta la inclusió del petit comerç en el turisme. És important aconseguir que els visitants s'interessin pels productes que han estat elaborats a prop de la destinació i que coneguin els productors locals, peces fonamentals en el negoci del turisme. Donar a conèixer el producte fet a mà típic de la zona. L'objectiu fonamental d'aquest moviment és salvaguardar la nostra cultura per a les pròximes generacions.

Quin tipus d'allotjament ofereix el destí Slow?
Si hi ha una diferència clara entre els allotjaments tradicionals i els que caracteritzen aquest tipus de destinació és la seva mida i proximitat; allotjaments familiars, amb un tracte personalitzat i amb poques habitacions per fomentar així un servei basat en la cordialitat i la qualitat. No només per anar-hi a dormir. Aquests allotjaments acostumen a ser gestionats per famílies. 


En definitiva, el destí Slow és una filosofia en augment que busca l'harmonia entre els turistes o visitants i la destinació. Llocs que tenen en compte la importància dels seus recursos, que recolzen la seva comunitat i que respecten els valors bàsics de sostenibilitat. 


Comentaris