Turisme a les festes populars: l’Aquelarre de Cervera


Cada vegada resulta més freqüent veure nombrosos turistes omplint els carrers i places de les nostres poblacions el dia en què hi té lloc una celebració destacada. Les festes populars han esdevingut un important focus d’atracció turística i cada cop són més les persones foranes que participen en les manifestacions tradicionals que tenen lloc arreu del país.


 Foto: Mariajosep Jové

L'Aquelarre de Cervera, des de fa anys, s'ha convertit en una festa multitudinària. En la seva 41a edició ha congregat més de 25.000 visitants a la capital de la Segarra en el punt culminant de dissabte a la nit després d'una setmana d'activitats preparatòries també força concorregudes. L'impacte social i econòmic que això suposa per la ciutat i per la comarca és enorme. El mateix alcalde de Cervera, afirmava que aquesta festa "és el certamen estrella de l'any, ja que deixa un benefici econòmic de més d'un milió d'euros". L'Aquelarre de Cervera és doncs una de les oportunitats turístiques i econòmiques que tenim al territori.


Foto: Mariajosep Jové


El principal repte a assolir és integrar aquest patrimoni cultural immaterial en la planificació i el desenvolupament del turisme, freqüentment hi ha una falta de planificació en la seva posada en valor amb vista a l’ús turístic. No obstant això, és necessari no caure en els perills que comporta la comercialització de la cultura viva: la simplificació del patrimoni amb fins de transmissió al turisme i la mercantilització excessiva. S’ha de trobar l’equilibri entre l’optimització dels productes turístics del patrimoni cultural immaterial per fer-los viables comercialment i fomentar el desenvolupament d’un turisme capaç de salvaguardar-ne els valors. Per això es fa imprescindible una adequada coordinació entre les autoritats culturals i turístiques, el diàleg i les decisions consensuades entre administració, empresaris turístics i protagonistes locals.

Foto: Aquelarre de Cervera

Comentaris