5 cites que no et pots perdre aquest Nadal a la Segarra

Foto: Andy Schultz

Et convidem a conèixer alguns dels millors esdeveniments de Nadal que es duen a terme a la comarca de la Segarra. Prepareu el calendari per marcar totes les cites, que us faran viure les Festes de la forma més tradicional!


Fires de Nadal 

Amb l’arribada del desembre el país s’omple de fires i mercats nadalencs. A la Segarra, a primers de mes ha tingut lloc el de Cervera. Als voltants de Santa Llúcia, el cap de setmana del 15 i 16 de desembre, Guissona i Sant Guim de Freixenet celebren Mercat i Fira de Nadal respectivament.

A Guissona, el dissabte 15  hi trobareu, a més de productes nadalencs, Mercatd’Antiquaris i Mercat del Gurmet. Les parades s’estenen per la plaça Major, carrer Bisbal i plaça Bisbe Benlloch. Podreu comprar i gaudir d’un seguit d’activitats per grans i petits: esmorzar tradicional, jocs, espectacle de dansa, conta contes...

A Sant Guim de Freixenet, el dissabte 15 i el diumenge 16 al matí, celebren la cinquena Fireta de Nadal d'Artesans. Una petita i acollidora fira amb artesans i productes agroalimentaris de proximitat. La Fira té lloc al centre d’interpretació i agrobotiga Sikarra Nostra.



Preparem el Nadal

Arriben les Festes i amb elles els grans àpats i les reunions familiars, però abans dels plats típics de tota la vida ens ve de gust engalanar la taula amb originals aperitius. A Estaràs han preparat un taller d’aperitius nadalencs pel dissabte dia 15, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida.

Voleu aprofundir en el món de la decoració de Nadal i passar una bona estona ornamentant casa vostra? A Sant Guim de Freixenet, Art Sant Guim Vell, us ensenyaran a fer fanalets i estrelles de llum de paper.


La música té la paraula


Què seria una escena de Nadal sense alguna cançó al fons, o el tin-tirintin de les campanetes o el soroll de les trepitjades a la neu? Doncs a la Segarra us oferim concerts de corals infantils i d’adults, de tradició catalana i d’arreu del món, de música de cambra i d’orquestra, repartits per Cervera, Guissona, Palou i Sant Guim de Freixenet.





Un punt de referència obligat: Els pastorets

Els pastorets són una part fonamental de la tradició nadalenca catalana i un punt de referència obligat.

Els pastorets tenen origen en les representacions medievals que es celebraven a l'interior de les esglésies durant la 'missa de Matines, més tard coneguda com a Missa del gall. La reforma de l'església impulsada pel Concili de Trento al s. XVI va prohibir els balls i mostres d'alegria col·lectiva en els espais de culte de manera que aquestes es van traslladar al carrer i posteriorment als teatres populars.

En aquestes dates Cervera i Guissona es troben sumits en els preparatius i assajos dels pastorets i mantenen viva aquesta afició teatral.

Pistes per un Nadal divertit

Les festes de Nadal i Reis són una època en què coincideix tota la família a casa, una circumstància que no es dóna fàcilment al llarg de l'any i que cal aprofitar.

El Nadal amb nens i nenes està ple de màgia, de somnis, d’il·lusions, de solidaritat, de compartir… Per això a la Segarra us hem preparat un seguit d’activitats per gaudir d’unesvacances en família des jocs romans, a tallers de llufes, passant per parcs de Nadal, conta contes, titelles o visites dels patges reals. 








Imatges: pinterest i Pastorets de Guissona

Comentaris