Revisió de les Rutes EIN Llobregós per tal de reparar, substituir i millorar la informació.


Un dels espais acollits en l’àmbit territorial del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), aprovat l’any 1992 pel Govern Català per protegir el medi natural, és el de la Vall del riu Llobregós, amb una superfície de 1.190 ha. que inclou diferents municipis de la Segarra. 



Els motius de la inclusió és que aquest espai compta amb una de les zones guixenques característiques de la Depressió Central Catalana i una de les més ben conservades, amb una notable singularitat geològica, botànica i de fauna.





Al mateix temps, aquest espai forma part d’una unitat més gran de protecció anomenada Valls del Sió-Llobregós que s’inclou en la Xarxa Europea d’Espais Natura 2000, destinats a augmentar-ne la protecció i millorar la gestió dels hàbitats i espècies d’interès comunitari.

foto: Surt de casa 
L’interès paisatgístic i natural d’aquest espai no seria el mateix sense la presència d’una l’arquitectura, perfectament integrada, que forma part del paisatge. El patrimoni arquitectònic està concentrat, majoritàriament, al terme de Sanaüja on es localitzen un seguit de masies que posen de manifest l’activitat d’aquesta zona des del segle XVIII fins ben entrat el segle XX.




L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra, donat l’alt interès d’aquest espai, va senyalitzar quatre rutes per tal que els amants de l’excursionisme i la BTT poguessin gaudir d’una “illa” peculiar a la Segarra.

Les quatre rutes són: Ruta del Molí del Cava, Ruta de les Gesses, Ruta de l’Aubaga i Solana i Ruta dels Aiguamolls de Granollers.
Foto: Engarrista

Una de les més encisadores és la ruta del Molí del Cava on podrem descobrir una resclosa i les restes de l’antic molí que li dóna nom. El recorregut, que passa per l’obaga del Llobregós, ens porta a un bosc de ribera on podrem observar un dels xops més grans de Catalunya pel seu diàmetre.


La ruta de les Gesses mostra una flora única a Europa, ja que només creixen en paratges insòlits com les muntanyes de guix. 

La ruta Aubaga-Solana on podrem observar el canvi de paisatge, el contrast de l’obaga de roures i la solana més típica segarrenca.


Foto: Mariajosep Jové
A la ruta dels Aiguamolls de Granollers hi trobem els aiguamolls, anomenats canyissars, o patamolls per la gent del país. Antigament s’explotava com a horta i la gent de la rodalia hi anava a proveir-se d’aigua. Les seves característiques com a aiguamolls són excel·lents, mantenen el nivell hídric gairebé superficial durant tot l’any i recull les aigües de l’anomenat clot de Palou.

Foto: Mariajosep Jové Tarruell
Des de Turisme La Segarra hem detectat un augment molt important, any rere any, dels participants del senderisme i qualsevol de les modalitats esportives o culturals que pugui esdevenir entorn d’aquests itineraris senyalitzats, fa que sigui necessari millorar la qualitat de les infraestructures de senyalització vertical i horitzontal sobre el terreny.

Per aquest motiu, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal estem revisant les quatre rutes per tal de reparar, substituir i millorar la informació. Les tasques consistiran a repintar senyals o substituir banderoles o senyals malmeses.

+ info 


Comentaris