Rutes literàries i turisme

El turisme literari és una modalitat de turisme cultural que es desenvolupa en llocs relacionats amb els esdeveniments de textos literaris o amb vides dels autors. Un turisme cultural que connecta literatura i món real.



En efecte, lectores i lectors d’arreu busquen una connexió entre el llibre que els ha entusiasmat i desitgen descobrir els llocs que han imaginat durant la lectura.

Però no sols els llibres desperten l'interès dels viatgers literaris, els autors també es converteixen en protagonistes. Les cases on van néixer els escriptors, on van viure durant gran part de la seva vida o els cementiris on van ser enterrats també s'han convertit en destins literaris d'interès. Molts d'aquests habitatges han estat convertides en cases-museu, mantenint l'estil i el mobiliari de l'època, així com alguns objectes personals dels autors.

Cada vegada és més freqüent que empreses de tours i excursions, agències de viatges i oficines de turisme ofereixin rutes literàries entre la seva oferta d'activitats.

A Catalunya, Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català aglutina les institucions que vetllen i promouen la lectura i els estudis dels escriptors patrimonials de la literatura catalana. Aquesta associació privada sense ànim de lucre, entre altres coses, ha creat el Mapa Literari Català i rutes literàries d’autors catalans.



A la Segarra les àrees de Turisme i Cultura del Consell Comarcal, la Regidoria de Cultura de la Paeria de Cervera i l’Ajuntament de Plans de Sió, des de l’any 2006, treballent en aquest sentit, duent a terme la iniciativa 7lletres. El premi literari i més coses, que homenatja la figura, l’obra i el pensament de Manuel de Pedrolo. 

Al llarg de les disset edicions, 7lletres ha organitzat actes culturals entre els quals s’ha inclòs rutes literàries dedicades a autors segarrencs o que han escrit sobre la Segarra i, sobretot, a Manuel de Pedrolo. En aquesta línia, l’any 2014 es va dur a terme una ruta pel cementiri de Cervera a partir del poema A les dones de la meva nissaga on s’esmenta a M. Dolors de Nuix i de Pedrolo enterrada en aquest cementiri. A partir del 5 de nombre,  aquesta ruta amb el nom Mort i llibertat. Itinerari poètic Manuel de Pedrolo,  estarà senyalitzada amb quatre faristols que contenen uns codis QR, a través dels quals es podrà escoltar els poemes de Pedrolo que la vertebren.  



La condició humana: la mort, l’amor, la llibertat i l’ésser són els quatre eixos que segueix l’itinerari poètic.

La producció de la ruta ha anat a càrrec de 7lletres. Han intervingut en aquest projecte: Xavier Hidalgo Verdés, Xavi Roig Capdevila, Alba Granell Rosich, Jordi Castellà i Bové, Marc Castellà i Bové, Xavier Miret Paredes i Jaume González Balasch.

La Segarra també té l’Espai Pedrolo, al castell de Concabella, que consta de tres parts: l’exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits; l’arxiu del fons modern, obert i consultable per als estudiosos; i una sala d’exposicions temporals.

Formen part de 7lletres: el Consell Comarcal de la Segarra, la Paeria de Cervera, l’Ajuntament de Plans de Sió i l’Ajuntament de Tàrrega. 


Comentaris