T'enyoro. Cartes per la memòria

T'enyoro. Cartes per la memòria és l'exposició que des del passat juliol fins al 5 de març de 2023 es pot visitar a la sala d'exposicions de Memorial Democràtic a Barcelona i on s'exposen una desena de cartes que es van escriure Filomena Augé i Josep M Faura durant la Guerra Civil. Ella, des de Torà, ell, a Barcelona. 



Durant molt de temps la correspondència era la manera més habitual de comunicar-se. La distància entre les persones feia que escriure una carta fos la millor manera d'explicar la vida a una altra persona. La revolució tecnològica de les darreres dècades ha fet que s'hagi substituit les cartes convencionals pel correu electrònic, les xarxes socials o el telèfon mòbil.




L'exposició de Memorial Democràtic posa en valor les cartes i els papers personals. A través de tres exemples, mostra com aquests documents són imprescindibles per conèixer i refer les vides de les persones. Al mateix temps, destaca la importància de la informació que ens aporten per acostar-nos als moments històrics que les persones van viure. La correspondència i els papers personals permeten conèixer la vida quotidiana i social d'una època de primera mà, i de manera fidedigna. 

La mostra proposa també una  reflexió al voltant de l'evolució que han experimentat les eines de comunicació privada en relativament poc temps.

Els tres exemples que s'exposen en T'enyoro. Cartes per la memòria són la correspondència entre Mercè Rodoreda i Anna Murià, dues escriptores que narren els primers anys d'exili després de la Guerra Civil Espanyola. La carta de la Teresa Prats que demana ajuda econòmica des del camps de refugiats de Guéret, França. I, el tercer bloc les cartes que el matrimoni Faura-Augé s'escriuen des de Torà i Barcelona. 

Filomena Augé i Josep M Faura a Barcelona


El fons del Memorial Democràtic compta amb una donació privada d’una família de Barcelona que, separada durant la Guerra Civil, es va cartejar per a dir-se, entre moltes coses, que s’enyoraven. Al mateix temps s’explicaven com patien els bombardejos, com s’ho feien per aconseguir aliments malgrat l’escassedat i com vivien la desfeta de l’exèrcit republicà i la fugida de la població. Els descendents de la Filomena Augé i en Josep Maria Faura van donar al Memorial Democràtic 96 cartes que aquesta parella es va escriure durant els anys de la guerra. Aquesta correspondència ha permès saber com van viure la guerra des de la distància: la Filomena, des de Torà, on es va instal·lar amb els dos fills, i en Josep Maria, des de Barcelona, on es va quedar treballant. A més a més, gràcies a aquesta correspondència, s’ha pogut recuperar el seu testimoni en relació amb els bombardejos, el racionament o l’avanç de les tropes franquistes.

Memorial Democràtic
Carrer Peu de la Creu, 4
08001 Barcelona

Hora: de dimarts a dissabtes laborals de 10 a 18 h. 
Diumenges i festius de 10 a 14 h.

Accés gratuït

Comentaris