El castell de Florejacs protagonista de la secció “Escenaris de novel·la” del Diari Ara.

 

Daniel Romaní és l’autor de l’article La senyora del castell que assassinava els seus enamorats, publicat al Diari Ara el dissabte 27 de juliol a la secció Escenaris de novel·la. El periodista va visitar la població i el castell de Florejacs acompanyat de la també periodista i escriptora Anna Punsoda i del guia local Armand Forcat. El llibre de l’Anna, La terra dura, és l’excusa perquè aquests paisatges formin part de la secció esmentada, però no el motiu. Els motius, com deixa entreveure Romaní, són extensos i variats, van des del nom suggeridor del lloc, Florejacs, fins al paisatge, passant pel silenci evocador, el castell i la llegenda de la Dama de les Flors. Qualsevol d’aquests elements, per separat o en un conjunt, poden ser l’escenari o els protagonistes d’una novel·la i de qualsevol obra literària de gènere divers.



L’article incideix a dir que La terra dura, a més d’una crònica sentimental de la Segarra, és també una reivindicació del paper de la dona a la comarca. Florejacs és un bon lloc per reflexionar sobre el paper de les dones, ja que és aquí on s’explica la llegenda d’una dama de bellesa encisadora que matava els seus pretendents fent-los olorar una flor enverinada i, a la vegada, convertia les seves víctimes en flors que poblaven el seu jardí. Actualment, més enllà de la llegenda,  s’imposa transformar els imaginaris culturals i avançar en una societat on les diferències entre homes i dones no siguin desigualtats. Avui, veiem a la Dama de Florejacs més com una dona que no volia cassar-se i rebutjava els seus pretendents, que com una assassina.

Us recomanem que, com l'Anna i el Daniel i de la mà d'un guia, visiteu Florejacs i el seu castell. Us explicaran els seus orígens, la llegenda de la senyora i, a través de la ruta Entre Merlets, coneixereu la història dels homes i de les dones que han fet d'aquesta comarca, no només un escenari de novel·la, sinó una terra única.

Link article: 

https://interactius.ara.cat/escenaris-de-novella/la-senyora-del-castell-que-assassinava-els-seus-enamorats


Comentaris